fredag 17 juni 2011

@Lärarförbundet - Det här är en lärarblogg

Jag är nog lite lättstött när det gäller min yrkestitel lärare. Jag vet inte varför mitt yrke behövts luddats ut och användas så brett för allt och alla, varför handledare, pedagog, ... behövt fara fram i debatten. Jag uppskattar förskollärare men tycker att jag har ett annat yrke än de. Jag är ämneslärare, vi hade titeln adjunkt, men den togs ifrån oss och jag upplever bara en systematisk statussänkning av det arbete jag utför.

Hej ALLA lärare kommer ett twitter-meddelande från Lärarförbundet men det visar sig att man måste vara medlem för att ens blogg ska räknas till lärarbloggar. En rektor, utan någon lärarutbildning kan få sin blogg registrerad som en lärarblogg men en majoritet av ämneslärarnas bloggar räknas inte dit. Hur tänker Lärarförbundet? Vill de provocera? Vill de trycka ner lärare ännu mer? Varför kallar de en samlingsplats för lärarbloggar när det varken är fråga om mer än en delmängd av lärares bloggar och dessutom innehåller många som inte är lärare?

5 kommentarer:

  1. Hade en diskussion med min 16-åring om begreppet mentor, som jag inte gillar. Vill också ha "lärare" kvar. Men han gillar mentor (utan att riktigt ha koll på innebörden). Adjunkt var ett skönt ord som jag brukade använda när jag var nyutbildad, fast det var borttaget.

    SvaraRadera
  2. När jag kom ut som ny lärare fick man knappt använda ord som lärare, lågstadium, årskurs...

    Dåvarande rektor påpekade dock att det inte någonstans i skollag eller läroplan fanns stöd för ovanstående, utan att vi i möjligaste mån bör använda ord som folk vet vad de betyder. Sedan dess använder jag dem igen (liksom ofta även lärarkandidat, vilket ju låter mycket skönare än lärarstudent).

    SvaraRadera
  3. Jag har ju uppfattningen att Lärarförbundet aktivt motarbetat ämneslärare. De har stöttat utslätningen, likformningen av yrket och gått i flera allianser med SKL mot ämneslärararna. Jag hoppas ju att de ska börja besinna sig och inse att ska de utge sig för att företräda alla lärare så kan de inte samtidigt ge sig på en grupp av dem. Ska de brösta sig med att kalla något lärarbloggar, så borde de i så fall tillåta även de som är mycket kritiska till förbundets agerande.

    SvaraRadera
  4. Jag tycker nog hetsen mellan förbunden är lika urspårad som onödig. LR har ju också en bloggavdelning där LR-medlemmar företräds. http://lrbloggar.se/?cmpe=LR_start_bloggpuff Inte överdrivet många lärare där heller...

    Visst kan man reta upp sig på namnet "lärarbloggar", men går det inte att lugna sig med att tänka sig att namnet kan syfta på bloggarna är för lärare (inte nödvändigtvis av lärare)? Annars skulle ju t.ex. Kristina Alexandersons mycket matnyttiga blogg uteslutas.

    Lärarnas nyheter har ju också en bloggsida öppen för alla (oavsett fackförbund). http://www.lararnasnyheter.se/blog

    Jag förstår av inlägget och kommentarerna att det ligger mycket mer än upprördhet över rubriksättning bakom detta, men är det verkligen rimligt att öda all denna energi på val av namn, titlar och rubriker?

    Visst kan jag hålla med om att man kunde övervägt "Lärarförbundsbloggar" som rubrik. Å andra sidan är väl avsikten att bloggplattformen ska ha en vidare målgrupp än vad ett sådant namn skulle antyda?

    SvaraRadera
  5. @Björn, du skriver klokt och jag håller med om nästan allt. Jag anser dock att det är ett friskhetstecken om de två fackföreningarna börjar tala klarspråk om att de företräder olika intressen. LFs strategi att dunka spaden i ämneslärarnas huvud och sen krypa upp i SKLs knä och säga att alla ska vara vänner behöver avslutas.

    SvaraRadera