fredag 31 december 2010

Förståelse vad är det

I en artikel om Tomas Kroksmark om lärare undervisning och skolans uppdrag så citeras följande som är hämtat ur  Sydsvenskan:
”Begreppet förståelse nämns i den nuvarande läroplanen, men det finns ingen diskussion om hur man får elever att förstå. I den svenska pedagogiska forskningen har denna fråga kommit i skymundan”.   
Jag besöker internet och hittar följande:
"Han saknar förmodligen förståelse för hur jag har det på dagarna. Hon har god förståelse för differentialkalkylen." 
Jag funderar förstås på om de här två sorterna av förståelse har några likheter. I inlägget Jag drömmer om att bli effektivare från bloggen Tysta tankar diskuteras motsatsen mellan snabbhet och förståelse med utgångspunkten snabbläsning och jag observera att den viktigaste faktorn för min läshastighet är förförståelse och att den för skönlitteratur varierar från 0,5 - 1,5 sidor per minut dvs stor variation. Följande förklaringar till förståelse hittar jag i svenska akademiens ordbok:
"begripande", "inseende av det berättigade (av ngt); omfattande (av ngn l. ngt) med erkännande o. sympati, uppskattning; förstående intresse (för ngt)", "samförstånd, uppgörelse, överenskommelse"
Det finns lite att fundera kring?



2 kommentarer:

  1. Tack för uppmuntran! Jag tror att en utgångpunkt för den som verkligen vill gräva ner sig i begreppet är Ferenc Martons texter. Knowledge and awareness innehåller exempel även från matematikens värld!

    Snygg blogg!

    SvaraRadera
  2. Från Ferenc Marton kan man nysta sig vidare till epistomologi och exempelvis "Bertrand Russell is famous for distinguishing "knowledge by description" (a form of knowledge that) and "knowledge by acquaintance" in Problems of Philosophy" citerat från Wikipedia.

    SvaraRadera